Om oss - Göteborgs Begravningsbyrå
14936
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14936,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.1,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Om oss – vår historia

Under 1990-talets början pågick debatt i samhället om de höga begravningskostnaderna. Som ett svar på debatten startades 1993 begravningskedjan Fondkistan som ursprungligen var tänkt som en franchisekedja av begravningsbyråer med uttalad lågprisprofil. Man skulle arbeta hemifrån utan hyrda lokaler och anställd personal, montera kistorna själv och transportera dem i specialbyggd släpvagn. Yngve Ernst köpte en rättighet i kedjan och började driva begravningsbyrå i sitt hem under våren 1994. Verksamheten växte snabbt och blev en kraft att räkna med i Göteborg. Det blev ganska snart ohållbart att vara kvar i bostaden eftersom efterfrågan var stor och det räckte inte med Yngves insatser. Han behövde hjälp av minst en anställd.

Ungefär samtidigt lades den begravningsbyrå som sedan 1932 legat på Första Långgatan 8 ned och en entreprenör i Uddevalla etablerade i deras lokaler Göteborgs Begravningsbyrå. I december 1995 köpte Yngve Ernst Göteborgs Begravningsbyrå och flyttade in verksamheten i Fondkistan dit. Genom den affären blev det möjligt att erbjuda ett traditionellt utbud av kistor vilket inte Fondkistan kunde; de hade i huvudsak en enda kistmodell. Personal anställdes och verksamheten växte till att bli ett av Sveriges största begravningskontor. Tidvis har över 500 begravningar genomförts under ett år. Byrån hette under denna tid Fondkistan Göteborgs Begravningsbyrå.

 

I början av 2006 bytte Fondkistan AB (huvudmannen för Fondkistan) ägare vilka ställde nya krav på sina franchisetagare. Graden av frihet minskade drastiskt för innehavarna av begravningsbyråerna. Efter en schism mellan Yngve Ernst och Fondkistan AB under 2014 enades man om att gå skilda vägar och firmanamnet Fondkistan togs bort i maj 2015. Verksamheten drivs nu enbart under namnet Göteborgs Begravningsbyrå AB.

Personal

Vår fina personal finns alltid för dig och för att du ska känna dig trygg.

 

Tel: 031-12 02 00

 

KONTAKTA OSS

Jemina-1-200×250

Jemina Hämäläinen

Begravningsrådgivare

E-post: info@gbb.nu

Kati Karjalainen

Begravningsrådgivare

E-post: info@gbb.nu

Linda-3-200×250

Linda Lennesten

Begravningsrådgivare - Föräldrarledig

E-post: info@gbb.nu

Se hela vårt sortiment

Vi finns för att livet är viktigt, för att ceremonin kring det sista avskedet skall bli den högtid ni önskar.
Vi har utfört begravningar i Göteborg med omnejd sedan 1995.