Arvskifte - Få hjälp och rådgivning av Göteborgs Begravningsbyrå
14918
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14918,page-child,parent-pageid-15185,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.1,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Arvskifte

För det fall det är fler än en arvinge i ett dödsbo blir ett arvskifte aktuellt. I ett arvskifte ska dödsbodelägarna komma överens om arvsfördelning samt övriga eventuella bestämmelser. När bouppteckningen är registrerad och klar hos Skatteverket ska man börja avveckla engagemang i dödsboet samt fördela kvarlåtenskapen i dödsboet mellan arvingarna. Man beslutar om någon exempelvis ska ta över fastighet, fonder, aktier, bostadsrätt samt vilken andel utav kvarlåtenskapen som var och en är berättigad till. Enligt lag genomförs det via en handling som benämns som arvskifte. I vissa fall då den avlidne har varit gift/är gift måste man även göra en bodelning före eller i kombination med arvskiftet. Arvskiftet är en skriftlig handling som ska egenhändigt undertecknas utav samtliga dödsbodelägare. För det fall man inte lyckas komma överens får man kontakta tingsrätten som förordnar en skiftesman.

 

Då det ofta är spridda engagemang, dödsbodelägare utspridda över landet samt planering bakom arvskiftet väljer många att ta hjälp utav jurister inom familjejuridik som utgör en neutral part med kunskapen att kunna upprätta och genomföra arvskiftet. Det är inte bara smidigare, utan man minimerar även riskerna för oväntade överraskningar i framtiden.

Testamente

Testamente

Bouppteckning

Bouppteckning